Opbaring

Voor opbaring van de overledene zijn meerdere mogelijkheden. Zo kan er gekozen worden voor een thuisopbaring of voor een opbaring in een rouwcentrum, ofwel uitvaartcentrum. Ook is een combinatie mogelijk om de overledene de eerste dag of dagen thuis op te baren en de laatste dag of dagen in een rouwcentrum. 

Hoe en waar een overledene opgebaard is speelt een belangrijke rol in het rouwverwerkingsproces. Daarom wordt bij Alphega altijd veel zorg en aandacht besteed aan het opbaren.

Opbaring thuis

Bij thuisopbaring is er meer tijd om afscheid te nemen van de overledene. Van dag tot dag ziet u het lichaam veranderen, zo is het makkelijker te accepteren dat de dierbare werkelijk overleden is. 

Er zijn verschillende manieren om de overledene thuis op te baren. Zo kan er worden opgebaard op bed of in een uitvaartkist. Alphega beschikt over diverse soorten koelingen, voor de verschillende vormen van opbaren. Deze koelingen zorgen ervoor dat de overledene vaak tot aan de uitvaart in huis kan blijven. Om een passende ruimte te creëren kan men gebruik maken van bijvoorbeeld kamerschermen en / of kleden. Het is overal mogelijk een geschikte ruimte voor een thuisopbaring in te richten. Houd u echter wel rekening met praktische omstandigheden. 

Een thuisopbaring hoeft niet te gebeuren in het huis van de overledene, dat kan en mag ook bij een nabestaande. Ook als iemand verzorgd is in een verpleegtehuis of ziekenhuis kan gekozen worden voor een thuisopbaring.

Opbaring in een rouwcentrum

Naast een thuisopbaring kan ook gekozen worden voor een opbaring in een rouwcentrum. In speciaal ingerichte opbaarkamers kunnen nabestaanden afscheid nemen van de overledene. Er zijn opbaarkamers waar nabestaanden vierentwintig uur per dag naar binnen kunnen, hier wordt een sleutel verstrekt zodat op elk moment van de dag naar de overledene gegaan kan worden. Alphega kan u informeren over de verschillende mogelijkheden die ieder rouwcentrum u te bieden heeft.

Wenst u vrijblijvend meer informatie?

Vul onderstaand formulier in met uw vraag en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.