Regio Elburg-Oldebroek

De gemeenten Oldebroek en Elburg bieden diverse mogelijkheden voor het organiseren van een begrafenis of crematie. In dit artikel vindt u antwoord op onderstaande vragen:

Meer informatie? Neem contact met ons op; 0525-76 00 36 of vraag vrijblijvend meer informatie aan.

Waar moet ik aan denken bij het organiseren van een crematie of begrafenis?

Wanneer een dierbare overlijdt, moet er veel geregeld worden. Ten eerste is het belangrijk dat het overlijden bij verschillende instanties wordt gemeld. Denk hierbij aan de huisarts, de gemeente, de bank, de werkgever en organisaties waar de overledene lid of abonnee is. Alphega helpt u hier graag bij. U kunt een overlijden dag en nacht bij ons melden via 0341-26 43 95. Wanneer u een melding bij ons doet, maken we een afspraak om samen alle organisatorische zaken op een rijtje te zetten. Ook spreken we dan samen de uitvaart door om een waardig afscheid te realiseren. 

Wanneer moet de crematie of begrafenis plaatsvinden?

Over het algemeen geldt dat de uitvaart uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden moet plaatsvinden, waarbij minstens 36 uur na het overlijden. Bij uitzondering is het mogelijk om de uitvaart te vervroegen of uit te stellen. Het is ook mogelijk om een uitvaart in het weekend te organiseren. Echter is zondag geen gebruikelijke dag voor een teraardebestelling, dit is slechts bij enkele begraafplaatsen in Nederland mogelijk. Houd wel rekening met een eventuele toeslag als u de uitvaart in het weekend wilt organiseren.

Waar kan ik terecht in voor een uitvaart in Oldebroek – Elburg en omgeving?

De keuze van locaties is geheel afhankelijk van de wensen van de overledene en nabestaanden.

In Oldebroek zijn vier gemeentelijke begraafplaatsen:

  • Begraafplaats De Eekelenburg, gelegen aan de Mheneweg Zuid.
  • Begraafplaats Oosterwolde, gelegen aan de Oostendorperstraatweg.
  • Begraafplaats Stationsweg, gelegen aan de Stationsweg. Hier worden geen graven meer uitgegeven tenzij deze in het verleden al zijn gekocht.
  • Begraafplaats Bovenheigraaf, gelegen aan de Bovenheigraaf. Inclusief aanwezigheid van een asverstrooiingsveld en urnenmuur.

Bij bovenstaande begraafplaatsen is van maandag tot en met zaterdag tussen 9:00 uur en 14:00 uur een begrafenisplechtigheid mogelijk. Voor bezoek zijn ze dagelijks geopend van 9:00 uur tot zonsondergang. Elburg beschikt over vijf begraafplaatsen, waaronder een Joodse begraafplaats:

  • Begraafplaats Bovenweg, gelegen aan de Bovenweg.
  • Begraafplaats Zuiderzeestraatweg-West, gelegen aan de Zuiderzeestraatweg West.
  • Begraafplaats Oostelijke Rondweg, gelegen aan de Oostelijke Rondweg. Inclusief aanwezigheid van urnengraven en urnenmuur.
  • Begraafplaats Burchtstraat, gelegen aan de Burchtstraat. Hier worden geen graven meer uitgegeven tenzij het bijzetting van bestaande dubbele graven betreft.
  • Joodse Begraafplaats, gelegen aan de Oostwal. Hier worden geen graven meer uitgegeven.

Zijn er uitvaartwensen vastgelegd?

Het is mogelijk dat de overledene een scenarium of wensenboekje nalaat. Een scenarium ontlast de nabestaanden in het maken van keuzes. In dit document heeft de overledene zijn / haar wensen vastgelegd met betrekking tot de eigen uitvaart. Hierin kunnen keuzes met betrekking tot de kist, locatie, dienst, vervoer en een gastenlijst benoemd worden. Het is zelfs mogelijk dat de overledene zijn eigen toespraak hierin heeft vastgelegd. U kunt hier zelf uw wensenboekje aanvragen.

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een begrafenis of crematie in Oldebroek en Elburg kunnen erg uiteenlopen. Dit is afhankelijk van alle keuzes die u maakt. Een belangrijk punt hierin is of er sprake is van een uitvaartverzekering. Als dit het geval is, wordt een geldbedrag aan de nabestaanden uitgekeerd waarmee de uitvaart bekostigd kan worden. Het is ook mogelijk dat er geen geldbedrag, maar een vergoeding in natura wordt uitgekeerd die helpen bij het organiseren van de uitvaart. Voor beiden situaties is het interessant om vooraf een inschatting van de kosten te maken. Gebruik hierbij onze kostencalculator. Het is slim om alle kosten rondom het overlijden goed te bewaren. De kosten die niet vergoed worden door de uitvaartverzekering, kunt u dan van de erfenis aftrekken. Voor meer informatie met betrekking tot de financiële zaken rondom en na het overlijden van een dierbare, kunt u terecht op de website van NIBUD.

Vrijblijvend meer informatie ontvangen?