Regio Epe-Heerde

Wanneer een dierbare is overleden moet er op korte termijn veel geregeld worden voor een goed verzorgde uitvaart. De medewerkers van Alphega helpen u graag bij de organisatie van een begrafenis of crematie in de gemeenten Epe en Heerde. De gemeente Epe bestaat uit de dorpen Epe, Vaassen, Emst, Oene en Gortel. Gemeente Heerde omvat Heerde, Berghuizen, Hoorn, Veessen, Vorchten, Werven en Wapenveld. Neem telefonisch contact met ons op voor een aannamegesprek of na overlijden: 0578 – 76 00 86.

Wij staan u bij in tijden van verdriet. Samen regelen we de belangrijkste zaken om een waardig afscheid te realiseren. Daarnaast helpen we u met het inlichten van de voornaamste instanties.

Hieronder vindt u meer informatie voor het organiseren van een uitvaart in Epe en Heerde.

Meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0578 – 76 00 86 of info@alphega-uitvaart.nl
 

Hoe kunnen wij u helpen met een uitvaart?

Bij het verlies van een dierbare, komen veel keuzes kijken. Deze keuzes worden gemaakt aan de hand van de wensen van de overledene en nabestaanden. Bij de realisatie van deze wensen ondersteunen wij u graag. Alphega heeft de ervaring, kennis en juiste connecties om u te helpen bij het maken van deze moeilijke beslissingen.

Kiest u voor begraven of cremeren?

De eerste keuze waar u voor komt te staan is of de overledene begraven of gecremeerd wordt. Vaak is dit al besproken. Wanneer dit niet het geval is, zijn hieronder enkele kenmerken opgesomd die u kunnen helpen bij het maken van een keuze.

  • Begrafenis:

Een begrafenis is over het algemeen duurder dan een crematie. Dit komt door de kosten van de kist, de grafsteen en de aanschaf of huur van het graf. Een graf kan voor een bepaalde periode gekocht of gehuurd worden, daarna kan dit worden verlengd of wordt het graf geruimd. Daarnaast moet het graf onderhouden worden.

  • Cremeren:

Er is een grote keuze bij een crematie voor de bestemming van het as. Dit kan verwerkt worden in een sieraad, opgeslagen worden in een urn of uitgestrooid worden. Wanneer u het opslaat in een urn kan het alsnog begraven worden of op een urnenplaats, urnentuin of columbarium geplaatst worden.

Waar moet ik aan denken bij rouwdrukwerken?

Bij een overlijden komen verschillende drukwerken kijken. Ten eerste is er de overlijdensadvertentie. Hierin vermeldt u de naam, geboorte- en sterfdatum van de overledene. Ook deelt u mee waar en wanneer afscheid genomen kan worden voorafgaand aan de uitvaart. Deze advertentie plaatst u in de plaatselijke, regionale of landelijke krant. Daarnaast bestaat de rouwkaart. Dit bericht bevat dezelfde informatie als de overlijdensadvertentie. Ook benoemt u hierin waar en wanneer de begrafenis of crematie plaatsvindt. Daarnaast staat in een rouwkaart vaak nog een persoonlijke quote of boodschap van de overledene. Deze kaart wordt naar familie en naasten van de overledene verstuurd. Tot slot de gedachtenis- en bedankkaarten.Deze verstuurt u naar mensen die het dichtst bij u staan om te bedanken voor de steun na het verlies van een dierbare. Dit gebeurt enkele weken na de uitvaart. Tegenwoordig wordt dit ook middels een post op social media gedaan.

Waar kan een overledene opgebaard worden en hoe wordt de overledene verzorgd?

De overledene kan in huis, in een uitvaartcentrum of in een crematorium opgebaard worden. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan de kleding, sieraden, haar en make-up. Het lichaam van de overledene kan door koelingen worden gekoeld. In plaats van koelen kan er ook gekozen worden voor balseming of thanatopraxie. Thanatopraxie is een lichtere vorm van balseming waardoor het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. 

Waar moet ik aan denken bij het versturen van uitnodigingen?

Een begrafenis of crematie is besloten of openbaar. Wanneer u een besloten uitvaart organiseert, is het van belang om de genodigden middels een uitnodiging of rouwkaart op de hoogte te brengen. Bij het opstellen van de gastenlijst denkt men direct aan familie en vrienden van de overledene. Maar wat te doen met collega’s en eventuele ex-partners? Denk hierbij altijd aan wat de overledene zou willen. Vergeet echter niet om mensen uit te nodigen die u kunnen steunen, zoals goede vrienden.

Waar kan een uitvaart plaatsvinden in de regio Epe en Heerde?

Er komen diverse locaties kijken vóór, tijdens en na een uitvaart. Vóór de uitvaart moet u denken aan de rouwbezoeken, wilt u mensen thuis ontvangen of in een uitvaartcentrum? Voor de dienst zijn er ook tal aan opties. Vroeger werd dit vaak in de kerk gedaan, tegenwoordig in uitvaartcentra of zelfs bijzondere locaties. Ook de locatie voor de laatste rustplaats biedt verschillende opties. Gemeente Epe heeft zeven begraafplaatsen, dit zijn; Norelbos, Tongerenseweg, Oude Wisselseweg, Oene, Emst, Vaassen-Wanenk en Vaassen-Zwanenweg. In gemeente Heerde zijn vier gemeentelijke begraafplaatsen, waarvan enkel op Engelmanskamp en Wapenveld nog nieuwe graven worden uitgegeven. Tot slot is er een rijke keuze aan locaties voor de koffietafel.

Afscheidsdienst en koffietafel
Een dienst bevat naast gesproken tekst vaak ook muziek. De tekst kan bestaan uit bijbelteksten, maar ook uit persoonlijke herinneringen of leuke anekdotes. U heeft de mogelijkheid om zelf wat te zeggen tijdens een dienst, of om de (klein)kinderen een mooie herinnering te laten delen. Om de dienst zo persoonlijk mogelijk te maken, kiest u muziek waar de overledene van hield. Zelfs als dit geen typische ‘rouw-muziek’ is. Tijdens de dienst worden beelden getoond, foto’s of video’s. Ook kan er invulling gegeven worden aan bijzondere wensen, zoals live muziek, dans of speciale decoratie.
Na afloop van de dienst is het fijn om nog wat te drinken en na te praten. Dit kan onder het genot van koffie met het welbekende plakje cake, maar dit is niet langer voorgeschreven. Een biertje of wijntje met een portie bitterballen is tegenwoordig geen uitzondering meer. Ook is het mogelijk om een uitgebreide lunch te organiseren met soep en broodjes. Dit is helemaal afhankelijk van wat er bij de overledene past en wat zijn / haar wensen zijn. Epe en Heerde biedt diverse mogelijkheden voor het houden van een gepaste koffietafel.

Waar kan ik geschikte bloemstukken vinden?

Met betrekking tot de bloemen heeft u niet alleen de keuze tussen een rouwboeket of rouwkrans, maar ook het soort bloemen. Het is goed om te weten dat iedere bloem en kleur een bepaalde betekenis heeft. Hier vindt u de betekenis van 10 bloemen en 10 kleuren. Op de rouwkaart kan vermeld worden van welke bloemen de overledene hield. Een rouwbloemstuk kunt u hier eenvoudig bestellen. 

Waar moet ik aan denken bij een rouwstoet?

Dit is het vervoer van de locatie waar de overledene opgebaard ligt naar de locatie van de uitvaart. Dit wordt vaak per auto gedaan, maar bijzonder rouwvervoer wordt steeds populairder. Denk hierbij aan een koets, per fiets of per motor. De rouwstoet bestaat normaliter uit de rouwauto, waar u weer een breed scala aan opties heeft, gevolgd door volgauto’s. De route die de rouwstoet aflegt hoeft niet direct naar de locatie van de uitvaart te gaan. Het is mogelijk om langs voor de overledene belangrijke plaatsen te rijden.

Wilt u een fotograaf op de uitvaart?

Een begrafenis of crematie is vergelijkbaar met een bruiloft, het is een belangrijke dag waar veel aandacht aan is besteed. Vaak wordt deze dag in een roes beleefd en blijft er weinig tastbaars over van het afscheid. Door alle emoties is het mogelijk dat u mooie moment mist op zo’n dag. Foto’s van het afscheid kunnen u helpen bij het verwerken van het verdriet en dienen als mooie herinneringen.

Wenst u vrijblijvend meer informatie?

Vul onderstaand formulier in met uw vraag en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.