Regio Harderwijk-Ermelo

In de gemeentes Harderwijk en Ermelo zijn verschillende manieren mogelijk om een waardig afscheid te organiseren. De gemeentes Harderwijk en Ermelo, met de buurtschappen Duinen, Frankrijk, De Beek, Drie, Horst en Telgt, Houtdorp, Leuvenum, Speuld, Staverden, en Tonsel, tellen meerdere begraafplaatsen. Naast het kiezen van de laatste rustplaats zijn er meer keuzes die u moet maken. In onderstaand artikel helpen we u verder op weg door veelgestelde vragen te beantwoorden:

Wilt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: 0341 – 26 43 95 of info@alphega-uitvaart.nl

Wat te doen na een overlijden?

Na het overlijden van een geliefde zijn er een aantal zaken die de nabestaanden moeten regelen. Wanneer desbetreffende persoon thuis komt te overlijden, dient u een huisarts te bellen die vervolgens het overlijden vaststelt.

Wanneer een overlijden plaatsvindt in een ziekenhuis of zorgcentrum is dit niet nodig. Nadat de (huis)arts het overlijden heeft vastgesteld ontvangen de nabestaande een verklaring van overlijden. Deze verklaring geeft u later aan de uitvaartverzorger. Hij of zij heeft deze benodigd om onder andere aangifte van overlijden te doen. 

In geval van overlijden kunt u alvast onderstaande zaken opzoeken en klaarleggen:

 • Geldig identiteitsbewijs van de overledene
 • Gewenste kleding voor de overleden persoon
 • Adressenlijst voor de rouwkaarten
 • Verklaring van overlijden die door de arts gegeven is
 • Eventuele polissen van een uitvaartverzekering
 • Eventuele wensenlijst of testament van de overledene
 • Eventueel het trouwboekje van de overleden persoon

Wie kan u helpen bij het verzorgen van de uitvaart?

Na het overlijden van een dierbare gaan de nabestaanden het rouwproces in. Hierbij is het fijn als een buitenstaander, ofwel een uitvaartverzorger, zoveel mogelijk taken uit handen neemt. Alphega kan u helpen in het rouwproces en het organiseren van de begrafenis of crematie. Alphega beschikt over een eigen drukkerij voor rouwdrukwerk, een grote collectie van uitvaartkisten, beschikking over meerdere rouwauto’s en alle benodigdheden die nodig zijn voor een thuisopbaring. Hierdoor kunnen de nabestaanden altijd passend afscheid nemen van hun dierbare.

Welke mogelijkheden voor een begraafplaats en crematorium zijn er in Harderwijk en Ermelo?

In Harderwijk en Ermelo zijn verschillende gemeentelijke begraafplaatsen aanwezig en in de regio bevinden zich meerdere crematoria.

Overzicht begraafplaatsen in Harderwijk en Ermelo:

begraafplaats harderwijk

In Leusden (Amersfoort), Lelystad, Ugchelen (Apeldoorn) en Zwolle zijn de dichtstbijzijnde crematoria gevestigd.

Waar kunt u het lichaam van een geliefde opbaren in de regio?

Opbaren kan op diverse plaatsen, doorgaans kiezen nabestaanden ervoor iemand thuis of in een uitvaarcentrum op te baren. Ook is het mogelijk om te kiezen voor bijvoorbeeld een kerk, clubhuis of verenigingsgebouw.

Selectie van de meest voorkomende opbaargelegenheden in de regio Harderwijk – Ermelo:

 • Thuisopbaring
 • Opbaarkamer van Alphega
 • Opbaarkamer uitvaartcentrum te Ermelo (Rustplaats Weydehof) 
 • Opbaarkamer van Uitvaartcentrum te Harderwijk (Monuta)
 • Opbaarkamer van Uitvaartcentrum Elzenhof te Harderwijk
 • Opbaarkamer van Uitvaartcentrum te Nunspeet (Monuta)

Wilt u graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: 0341 – 26 43 95 of info@alphega-uitvaart.nl

Wanneer moeten de wensen voor een uitvaart vastgelegd worden?

In Nederland is het verplicht om de begrafenis of uitvaart plaats te laten vinden tussen 36 uur en 6 werkdagen na overlijden. Dit is een relatief korte tijd om keuzes te maken met betrekking tot het laatste afscheid. Zeker omdat de nabestaanden een rouwproces ingaan en verdriet de boventoon voert. Daarom wordt vaak voor het overlijden een wensboekje ingevuld. Wanneer een overlijden onverwachts komt en er geen wensen zijn vastgelegd, zal de uitvaartverzorger waar nodig helpen en opties voorleggen. Bij Alphega zijn verschillende rouwwagens, kisten en rouwkaarten op voorraad. Hierdoor hebben de nabestaanden altijd een ruime keuze en kunnen zaken snel gerealiseerd worden.

Hoe verloopt een uitvaart?

Elke uitvaart is uniek. Daarbij staat de keuze tussen begraven en cremeren centraal. Daarnaast is de invulling ook afhankelijk van het geloof.

Begrafenis:

begrafenis harderwijkAan het begin van de begrafenis komt de rouwstoet aan bij de plek waar nabestaanden hun laatste dienst gaan bewijzen. Dit kan bij de kerk zijn, in geval van een gelovige, of bij een aula nabij de begraafplaats. Op deze plek staan de genodigden te wachten op de rouwstoet en binnen zal de plechtigheid plaatsvinden. Hierin zal de uitvaartverzorger de plechtigheid begeleiden. Na de plechtigheid wordt de kist naar het graf gedragen en wordt de laatste groet gebracht. De familie kan ervoor kiezen om in besloten kring de overledene te begraven. Familie en genodigden ontmoeten elkaar daarna weer in een uitvaartcentrum, restaurant of hotel voor de koffietafel. Hier krijgen de genodigden de kans om de familie te condoleren. Ook kan het condoleren voor de dienst plaatsvinden.

Crematie:

Een crematie verloopt vrijwel hetzelfde als een begrafenis, alleen vindt de plechtigheid plaats in de aula van een crematorium. Aan het einde van de plechtigheid wordt de kist niet begeleid naar een begraafplaats, maar blijft deze staan in de aula totdat iedereen afscheid heeft genomen. De familie neemt hierbij als laatste afscheid. Daarna kan de familie kiezen om mee te gaan naar de oven. Ook hier zullen familie en genodigden elkaar weer ontmoeten aan de koffietafel waar genodigden de familie sterkte kan wensen.

Religieus afscheid:

Bij een religieus afscheid vindt de plechtigheid plaats in een religieuze instelling, zoals een kerk. Hierin begeleidt een geestelijke de dienst met liederen, gebeden en rituelen. Bij de Katholieke kerk zal de kist eerst besprenkelt worden met wijwater. Na de dienst besprenkelt de priester de kist wederom met wijwater en bewierookt hij de kist. Vervolgens verlaat de priester samen met de misdienaars als eerste de kerk richting het kerkhof. Gevolgd door de kist met overledene en de nabestaanden. Hier kan de familie ervoor kiezen om de overledene te begraven in besloten kring. Na de begrafenis vindt er een koffietafel plaats, waar ruimte is voor een condoleance.