Regio Hattem-Zwolle

In de gemeentes Hattem en Zwolle, met daarin de dorpen Mastenbroek, Windesheim en Wijthem, zijn meerdere mogelijkheden voor een uitvaart. Wanneer u afscheid moet nemen van een dierbare, komt er veel op u af. In korte tijd moeten veel keuzes gemaakt worden. Om u op te weg te helpen hebben we in dit artikel veelgestelde vragen rondom de uitvaart in Hattem en Zwolle beantwoord.

Meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via: 038 – 76 000 56 of info@alphega-uitvaart.nl

Welke begraafplaatsen en crematoria zijn er in Hattem en Zwolle?

De gemeentes Hattem en Zwolle tellen bij elkaar 6 gemeentelijke begraafplaatsen, 5 begraafplaatsen in beheer van particulieren of kerkelijke instanties en 1 crematorium. Hieronder vindt u een overzicht:

Begraafplaatsen in Hattem

 • Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Zuiderzeestraatweg
 • Begraafplaats aan de Kerkhofdijk

Begraafplaatsen in Zwolle

 • Begraafplaats Kranenburg
 • Begraafplaats Voorst
 • Begraafplaats Windesheim
 • Begraafplaats Meppelerstraatweg

Begraafplaatsen in beheer van particulieren of kerkelijke instanties

 • Begraafplaats Bergklooster
 • Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Bisschop Willebrandlaan
 • Rooms-Katholieke begraafplaats in Wijthmen
 • Israëlitische begraafplaats aan de Kuyerhuislaan
 • Gesloten begraafplaats Het Heilige Kruis aan de Gasthuisdijk

Crematorium in Zwolle

 • Crematorium Kranenburg

Waar kan ik terecht voor grafkisten?

Grafkisten zijn er in verschillende vormen en materialen. Ook zijn ze verkrijgbaar bij verschillende instanties. Alphega heeft een ruim assortiment aan grafkisten ter beschikking. In het standaard assortiment variëren de prijzen van €349,- tot €1.899,-. Maar al vanaf €199,- is een volwaardige grafkist bij Alphega leverbaar. De kist is altijd compleet afgewerkt met bekleding.

Bekijk hier ons ruime assortiment aan uitvaartkisten.

Wat is een natuurbegraafplaats?

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een natuurbegraafplaats. In plaats van de standaard begraafplaatsen wordt een overledene nu begraven in de natuur. Dit gebeurt vaak op eigen verzoek, voordat de persoon komt te overlijden. Mensen kiezen vooral voor natuurbegraafplaatsen omdat ze na de dood op willen gaan in de natuur. Het is dan ook verplicht dat de kist gemaakt is van makkelijk afbreekbare materialen. Ook de bekleding aan de binnenkant en de kleding van de overledene moeten makkelijk afbreekbaar zijn.

Regelgeving natuurbegraafplaatsen

Niet overal in de natuur mag een overleden persoon begraven worden. Hiervoor zijn speciale gebieden toegewezen. Daarnaast mag er ook geen grote steen ter markering neergelegd worden. Een boomstamschijf, houten paaltje met bordje, kleinere zwerfkei of plant mag wel.

Natuurbegraafplaats in Zwolle

In Zwolle is een stichting opgericht genaamd Stichting Zwolse Natuurbegraafplaats Kranenburg Bergklooster. Zij willen graag de eerste natuurbegraafplaats van Overijssel vestigen in Zwolle op het voormalige landgoed Kranenburg. Hier bevindt zich momenteel ook een gemeentelijke begraafplaats en crematorium. Wanneer deze natuurbegraafplaats zich zal vestigen is nog onbekend.

Dichtstbijzijnde natuurbegraafplaats regio Hattem – Zwolle

Op dit moment is natuurbegraafplaats Westerwolde de dichtstbijzijnde natuurbegraafplaats voor Hattem en Zwolle. Deze natuurbegraafplaats is gevestigd in het bosgebied nabij Hoog Soeren aan de Alverschotenseweg.

Wie is er verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart?

In de wet staat dat het zorgdragen voor een uitvaart een taak is van de burgers. In eerste plaats zijn de nabestaanden verantwoordelijk, maar door omstandigheden kunnen ook vrienden of een ongehuwde partner verantwoordelijk gesteld worden. Wanneer niemand in de lijkbezorging voorziet, moet de burgemeester dit doen. Omdat dit wel een taak zou moeten zijn van de nabestaanden worden de kosten wel bij hun verhaald.

Wanneer wordt de as vrijgegeven na een crematie?

In de Nederlandse wet staat geschreven dat een crematorium de as pas na één maand mag vrijgeven. De asresten worden tot die tijd bewaard in een speciale ruimte binnen het crematorium. Deze ruimte is niet toegankelijk voor nabestaanden. Er zijn verschillende redenen waarom de asresten pas na een maand vrijgegeven worden. Nabestaanden zijn er bijvoorbeeld nog niet uit wat ze met de asresten willen doen. Nu krijgen ze een maand de tijd om hier goed over na te denken en tot een gezamenlijke beslissing te komen.

Daarnaast kan het zijn dat de overledene in zijn/haar testament heeft gezet wat de wens hierin is. Als de nabestaanden de asresten al zouden uitstrooien kan deze wens niet meer ingewilligd worden. Tot slot komt het in enkele gevallen voor dat er nog onderzoek moet worden gedaan naar de doodsoorzaak. Wanneer nabestaanden de asresten binnen één maand willen ontvangen kunnen ze een verzoek indienen bij de rechter. De rechter beslist dan of de belangen zwaar genoeg zijn.

Hoe kunt u contact opnemen met Alphega Hattem – Zwolle?

U kunt op meerdere manieren contact met ons opnemen. Dit kan via het formulier onderaan op deze pagina, door te mailen naar: info@alphega-uitvaart.nl of door ons te bellen: 038 – 76 000 56. Bij spoed raden wij u aan om direct telefonisch contact op te nemen.