Natuurbegraven

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gesitueerd in een natuurlijke omgeving en schijnbaar willekeurig verspreid liggen. Vaak zijn deze begraafplaatsen gelegen in bos of parkachtige landschappen en zijn sober uitgevoerd met de bedoeling dat de graven opgaan in de natuurlijke omgeving. 

Het plaatsen van een traditioneel grafmonument is vaak niet toegestaan. De graven mogen veelal wel gemarkeerd worden met natuurlijke kentekens, zoals zwerfkei(en) of kleine monumenten uit hout vervaardigd.

Iedere natuurbegraafplaats kent zijn eigen regels en gebruiken. Ook kunnen de gehanteerde tarieven fors uiteenlopen. Zaak dus om u vooraf goed voor te bereiden. De uitvaartverzorger van Alphega kan u uiteraard hiermee ondersteunen.

De oudste natuurbegraafplaats in Nederland is de natuurbegraafplaats Westerwolde te Assel, welke uit 1944 dateert. In de regio waar Alphega werkzaam is wordt meestal gekozen uit één van de volgende natuurbegraafplaatsen:

De laatstgenoemde natuurbegraafplaats Elspeterbos is eind 2019 in gebruik genomen. De graven zijn gesitueerd in het bos, op open bosgedeeltes of op een weilandje dat prachtig wordt omzoomd door het bos. De oppervlakte van elke grafplek is minimaal 30 vierkante meter groot. Er kunnen maximaal 2 personen naast elkaar worden begraven.

Het omhulsel waar de overledene in begraven wordt moet afbreekbaar door de natuur zijn. Het mag uiteraard een uitvaartkist zijn, maar dan niet met metalen handgrepen of vervaardigt uit meubel- of spaanplaat. Een lijkwade, mits afbreekbaar, is ook toegestaan.

Ook voor de kleding van de overledene kunnen specifieke regels gelden.

Alphega verzorgt alle voorkomende uitvaartmogelijkheden, waaronder ook de complete natuurbegrafenis.