Begraven

In Nederland kennen we een drietal verschillende mogelijkheden tot 'lijkbezorging'. Lijkbezorging is een oud woord dat door bijna niemand meer wordt gebruikt, maar alle wettelijke bepalingen omtrent een overlijden staat vastgelegd in de 'Wet op de lijkbezorging'. Het doel van deze wet is om te regelen wat er met een lichaam van een overleden persoon moet gebeuren na te zijn overleden of na dood te zijn geboren. De drie mogelijkheden zijn:

  • Begraven; waar wij u hieronder meer over vertellen.
  • Cremeren; waar u op deze pagina meer informatie kunt vinden.
  • óf: Ter beschikking stellen aan de medische wetenschap.

Een begrafenis is de plechtigheid waarbij iemand die is overleden begraven wordt. Andere woorden voor begrafenis zijn teraardebestelling, graflegging en inhumatie. De begrafenis besluit een geheel aan plechtigheden dat uitvaart wordt genoemd. Het woord uitvaart wordt zowel bij een begrafenis als bij een crematie gebruikt.

Dat het lichaam van de overledene nog steeds ergens is kan als gedachte troost geven aan de nabestaanden. Tevens biedt begraven een tastbare gedenkplaats. Een begrafenis mag alleen plaatsvinden op door overheid aangewezen plaatsen. Een begrafenis in (eigen) tuin is dus alleen mogelijk indien de overheid hiervoor toestemming heeft verleend.

Alphega verzorgt alle voorkomende uitvaartmogelijkheden, waaronder ook de complete begrafenis.

Wenst u vrijblijvend meer informatie?

Vul onderstaand formulier in met uw vraag en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.